El Col·lectiu Ovidi Montllor reparteix 74.450 euros entre els artistes i bandes afectats per la DANA
- La campanya de recaptació de fons encetada en novembre de l’any passat, i que encara continua oberta, ha estat un èxit gràcies a les aportacions de 15 entitats i associacions, i més de 150 particulars
- L’inventari de danys que va posar en marxa el COM, valorats en més de 200.000 euros, va revelar el duríssim colp que la dana va suposar per a bona part del col·lectiu; el 10 % va patir danys per la barrancada
La ferotge DANA del passat 29 d’octubre de 2024 va acabar amb la vida de 228 persones -tres d’elles encara desaparegudes-, moltes com a conseqüència de la negligent gestió política de l’alerta meteorològica. A més a més, els danys materials van ser astronòmics en tots els àmbits, també en el del col·lectiu de professionals que es dediquen a la música, que va estar greument afectat ja que molts locals d’assaig i estudis estaven situats en la zona zero de la barrancada.
El Col·lectiu Ovidi Montllor, que aglutina actualment a més de 200 artistes i bandes de tot el País Valencià, va reaccionar de manera immediata davant la catàstrofe amb dues iniciatives: d’una banda va posar en marxa un inventari de danys entre els associats de COM, encara que també es va obrir a grups i autors que no formaven part del col·lectiu; d’altra banda, uns dies després de la tragèdia va posar en marxa una campanya de recaptació de fons, amb la finalitat de restituir els instruments i equips de so d’artistes, bandes o productores musicals afectades per la dana.
Encara que la campanya de recaptació de fons continua oberta, el Col·lectiu Ovidi Montllor ja ha repartit 74.450 euros entre els 19 artistes o bandes que van comunicar danys al COM. En total, l’estimació de la desfeta que la dana va suposar fou superior als 200.000 euros, sols entre membres del col·lectiu. És a dir, aproximadament el 10% del cens de músiques que pertanyen a l’associació va estar afectada per la barrancada. Instruments de tots el tipus (entre els quals destacava una col·lecció de percussió artesanal), microfonia i material d’estudi de gravació, equips de so de directe i fins i tot una biblioteca històrica de música tradicional (partitures, manuals…) van fer-se malbé o van desaparéixer per la força de l’aigua i el fang.
El COM vol manifestar la seua infinita gratitud amb les 15 entitats i associacions que han fet aportacions perquè esta campanya fora tot un èxit. Esta ona de solidaritat ha estat protagonitzada per la Federació Llull, formada per Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural; Decidim, Plataforma pel Dret a Decidir; Associació Cultural i Mediambiental El Gorg; Menos que Cero SLU; Associació Capitanes del Masnou; Centre Cultural i d’Esbarjo de Sant Pol de Mar; Associació Cultural Imágenes y Palabras; Associació La Guerrilla Comunicación; Associació Cultural per la Tradició Musical, Tradicionàrius; Associació Encoratjades de la Seu d’Urgell; l’Associació Cultural Comboi Cardedeu; Es Reguinyol, Associació de Xeremiers de Muro; Entitat Cultural i Festiva Can Pistraus de Vilanova i Geltrú; i la Colla de Dimonis de Massalfassar. S’ha de destacar la col·laboració amb la Federació Llull per fer arribar les subvencions als artistes afectats. De la mateixa manera, ha estat decisiva l’ajuda de més de 150 persones particulars que també van donar suport als artistes i grups valencians amb les seues aportacions. A més, cal recordar que el Col·lectiu Ovidi Montllor organitzà el ‘COMcert pels Innocents’ en Alaquàs, en el qual va recaptar fons per a esta causa.
El president del COM, Jesús Barranco, fa una valoració molt positiva de la campanya de recaptació, així com de l’ajuda que s’ha pogut oferir als grups i artistes afectats gràcies a la solidaritat d’entitats, associacions i particulars. “Estem molt satisfets amb la resposta tant de les entitats i associacions que han recaptat fons per als músics valencians com de les més de 150 persones que han posat el seu granet de sorra en esta campanya. Ha estat tot un èxit, sense dubte, i demostra que una societat compromesa, com és el cas de l’associacionisme o de les aportacions de particulars, és essencial hui dia. Ens van marcar un objectiu ambiciós de, si més no, arribar a cobrir una part important dels danys provocats per la dana entre el col·lectiu de la música. Ho hem aconseguit amb més de 74.000 euros recaptats i això significa que molts artistes i bandes, tant consolidats com emergents, podran continuar la seua carrera artística després d’este colp tan dur. Només passar Nadal es van ingressar la primera partida de fons als afectats, que en març poguérem ampliar gràcies a la solidaritat dels territoris de parla catalana. En nom del COM, gràcies per fer possible este renaixement”, ha assenyalat Barranco.