Som País Valencià


El Col·lectiu Ovidi Montllor (Associació de Músiques del País Valencià) emet el següent comunicat expressant la seua opinió sobre el festival Som de la Terreta que, sota el patrocini de la Generalitat Valenciana, se celebrarà el pròxim dia 5 d’octubre a les ciutats d’Alacant, València i Vila-real.

La comunicació del festival s’ha fet eminentment en castellà
La comunicació del festival s’ha fet eminentment en castellà

L’opinió de la nostra associació sobre l’esmentat esdeveniment no pot ser més negativa. Afirmem això per diferents raons:

  • L’al·lusió a “la Terreta” que es fa al lema ens sembla vergonyosa. Un esdeveniment que, suposadament, pretén enfortir la identitat valenciana i donar-li projecció pública no hauria d’amagar la paraula “valencià” ni fer servir un nom que banalitza, fins i tot menysprea, la nostra història. Els polítics de dretes, sempre a l’aguait per si algú fa servir algun nom històric de la nostra terra que no s’ajuste a la terminologia oficial que voldrien excloent i única, ací es mostren complaents amb una denominació que, tot i la seua creixent popularització, en la nostra opinió, és negativa per a l’autoconeixement i afebleix la consciència de poble.

  • La composició del cartell ens resulta esmussadora, ja que està en total contradicció amb les expectatives de “promocionar la cultura valenciana” que els organitzadors esgrimeixen als seus objectius. Entre els vint-i-un artistes programats, la presència de valencians és testimonial: quatre artistes, dels quals tres cantaran en valencià (dos al concert de Vila-real i una al d’Alacant). Al de València hi haurà també un grup de Catalunya que sí fa servir el català però darrerament sembla haver transitat cap al castellà. La presència al cartell d’aquests pocs artistes que canten en la nostra llengua se’ns apareix més com una coartada que com una decisió positiva. El gruix del cartell, els setze artistes restants, es conforma amb propostes aproximadament mainstream, no totes en hores altes, provinents d’arreu de l’estat espanyol, molt especialment de Madrid.

  • El desorbitat pressupost (4 milions d’euros) ens sembla injustificable. En cap cas la suma dels tres concerts (ni amb l’afegit d’una cursa ciclista que es farà a la Nucia, que també entra al paquet) pot explicar unes despeses de producció tan elevades, que tripliquen, per exemple, el pressupost del circuit cultural de l’Institut Valencià de Cultura per a tot l’any 2024. Tenint en compte, a més, que l’empresa organitzadora es lucrarà amb la barra (no s’hi podrà entrar beguda ni menjar) i que els assistents als concerts pagaran dos euros (que, en teoria, aniran a “entitats locals” d’interés social, caldrà veure quines), la quantitat pressupostada i adjudicada de manera exprés i sense concurs té tot l’aspecte de balafiament de recursos públics i de retorn a la política de “grans esdeveniments” que tan negativa repercussió han tingut per a la hisenda valenciana en el passat recent i que tan sovint ha servit de paraigua per a tota mena de corrupteles.

  • També ens manifestem en contra de la concentració empresarial que personifica l’empresa adjudicatària, Iron Stage, empresa que comparteix domicili fiscal amb The Music Republic. Cal dir que The Music Republic (organitzadora de macrofestivals com l’Arenal Sound, el FIB, el Viña Rock o el Festival de les Arts) va ser adquirida l’any passat per la britànica Superstruct Entertainment, propietat d’un fons d’inversió nord-americà. Tot plegat fa pensar que, dels grans beneficis econòmics que tal conglomerat obtindrà mercè a la irresponsable “generositat” dels nostres governants, a penes res més que unes molletes repercutirà en la societat civil valenciana.
Versió paròdica del cartell a càrrec de Natxo Escandell @natxoescandell