Homenatge a Manolo Miralles

El concert, organitzat per l’Ajuntament de Xàtiva i coordinat pel COM, serà divendres 22 de març a les 19:30 h al Gran Teatre de Xàtiva

L’espectacle comptarà amb actuacions d’Al Tall, Musicants, Va de Dones, Pau Blanco, Bertomeu, Carraixet, el Cor de Bonrepòs i Mirambell, Owix, Rafa Xambó i la Fusteria, Pau Alabajos i Tomàs de los Santos, Feliu Ventura, Miquel Gil i Pep Botifarra.

Cartell del concert, un disseny de Cèsar Amiguet amb fotografia de Carles Desfilis

El 29 de juliol del 2023, ens va deixar Manolo Miralles, un mestre referent de la música d’arrel, un fill de la prolífica ciutat de Xàtiva.

Des dels anys 70 del segle passat quan, de ben jove, comença la seua trajectòria artística, primer en solitari i després, durant dècades, amb el grup Al Tall, Manolo Miralles va estar en la primera línia de la producció, la difusió i la defensa de la música en valencià. Per això, el seu treball ha sigut referent de qualitat per a generacions d’artistes. A més, durant 18 anys va ser president del Col·lectiu Ovidi Montllor de Músiques del País Valencià, el COM, on també hi va posar tota la seua energia, temps i disposició al treball.

Quan Al Tall va decidir retirar-se dels escenaris, Manolo es va implicar amb una colla de gent jove per alçar un nou projecte, Musicants, amb els quals encara va tenir temps i ganes per a llançar dos treballs, que podríem anomenar les darreres peces del seu formidable llegat, juntament amb tota la immensa obra d’Al Tall.

Manolo fou un home creatiu, inquiet, solidari, compromés, un home sempre al costat del poble pla, un fill del tio Canya, un artista enamorat de les músiques del nostre poble, un home savi, un company excel·lent sempre ben disposat a posar en marxa els projectes culturals que el reclamaven, un homenot del País Valencià.

Com va escriure Josep Vicent Frechina al poc de faltar Manolo: “El llegat artístic és d’unes dimensions enormes i el temps ens donarà la perspectiva suficient per amidar-lo, però el que potser hauria quedat injustament ocult és un altre llegat, bastit amb silenci, generositat, convicció i persistència: un mestratge sempre ran de terra, fora dels aparadors culturals i de l’escena pública que el seu traspàs ha fet aflorar a les xarxes socials. Per unes hores, aquella fira de vanitats i malíccia s’ha convertit en un espontani i emocionat altar d’homenatge quan desenes de músics de tot estil i condició li han agraït l’ajuda que els va prestar quan començaven”.

Tothom haguera volgut formar part del cartell d’homenatge, però calia un acte contingut. Per això, d’acord amb el seu inseparable company d’Al Tall, Vicent Torrent, i la família, us oferim aquest cartell en què volem destacar els dos grups de la seua vida i els companys més pròxims.

Sempre al cor i a la memòria, Manolo Miralles, un homenot del País Valencià.

Us esperem a totes i tots.