Els Premis Ovidi de música en valencià es dediquen en la seua XIX edició a la figura de Vicent Andrés Estellés en l’any del seu centenari
- L’obra del poeta valencià serà el gran protagonista de la gala de lliurament dels guardons, en la qual l’Ham de Foc rebrà el Premi a la Trajectòria Artística i Germà Alcayde el Premi al Suport a la Música en Valencià
- La XIX convocatòria dels Premis torna a batre el rècord de treballs valorats pel jurat, amb 267 publicacions de música en valencià entre LP, EP i Singles.
- La gala dels Premis se celebrarà el diumenge 10 de novembre a les 19 hores al Teatre Serrano de Gandia amb el suport de l’Ajuntament de Gandia
València, 29 d’octubre de 2024. El poeta valencià Vicent Andrés Estellés serà el gran protagonista de la gala de lliurament dels XIX Premis Ovidi en l’any del seu centenari, amb actuacions en directe que recordaran la seua obra, un premi extraordinari a la millor musicació i la presència de la filla de l’autor, Carmina Andrés.
En aquesta XIX edició, la directiva del COM –Col·lectiu Ovidi Montllor de Músiques del País Valencià– ha acordat concedir el Premi a la Trajectòria Artística al mític grup de música tradicional l’Ham de Foc, mentre que el Premi Suport a la Música en Valencià se li atorgarà a Germà Alcayde, creador del portal musicaenvalencia.es.
La gala d’entrega dels guardons se celebrarà el diumenge 10 de novembre a les 19 hores al Teatre Serrano de Gandia, gràcies al suport de l’Ajuntament de Gandia. Enguany s’ha tornat a batre el rècord de treballs valorats pel jurat de la XIX convocatòria dels Premis Ovidi, amb 267 publicacions de música en valencià entre LP, EP i Singles, és a dir, un 29 per cent més que en 2023.
Estellés, el gran protagonista
El poeta valencià Vicent Andrés Estellés serà el gran protagonista de la gala de lliurament dels Premis Ovidi. La gala serà presentada per l’actriu Marina Alegre qui enguany ha estrenat la seua versió teatral de Coral romput, el poema monumental del poeta de Burjassot amb més d’un miler de versos alexandrins. El COM ha creat per aquesta edició un premi extraordinari a la millor musicació d’un poema d’Estellés -només en el darrer any se n’han fet prop de 80 musicacions-. El premi el lliurarà la seua filla Carmina Andrés Lorente.
La seua obra també estarà present en les actuacions de l’artista de Vinaròs Esther amb el seu grup i en el cartell anunciador dels Premis Ovidi 2024, dissenyat per Cèsar Amiguet i basat en l’obra Coral romput (2005) de l’artista alcoià Antoni Miró (1944), molt amic d’Ovidi Montllor (Alcoi, 1942 – Barcelona, 1995).
Guardons honorífics
L’Ham de Foc rebrà en Gandia el Premi a la Trajectòria Artística després d’una carrera que va iniciar-se en 1998 i en la qual publicaren tres discos. El grup de música tradicional (encara que difícil de classificar amb una etiqueta concreta), el va encapçalar dos músics molt coneguts a l’escena valenciana: Efrén López i Mara Aranda. Al llarg dels nou anys de la seua trajectòria, enregistraren tres discos d’estudi cantant principalment en valencià, amb un estil influït per la música medieval i d’arrel popular, així com per influències de la Mediterrània oriental, música grega, turca i àrab, però també andalusina, occitana i sefardita.
Per la seua banda, Germà Alcayde ha sigut reconegut pel COM amb el Premi Suport a la Música en Valencià, després de portar a terme un treball titànic al capdavant del portal musicaenvalencia.es, que a més a més comptava amb l’altaveu de xarxes socials com X, Instagram, Facebook i Tiktok, per a informar a milers de seguidors de la música feta en la nostra llengua. Alcayde va començar fa prop de tretze anys difonent l’actualitat de la música en català al País Valencià de manera desinteressada, fins a convertir-se en el portal de referència per a grups i públic.
Un altre any de rècord
La convocatòria dels Premis Ovidi bat any rere any el nombre de treballs avaluats pel jurat, el que parla del bon estat de salut dels artistes i formacions que fan servir el valencià en les seues composicions. Enguany el jurat professional està avaluant un total de 267 publicacions musicals, entre LP, EP i senzills. La xifra representa en global un 29 per cent més que en 2023, un creixement degut especialment a l’elevat nombre de singles que s’han publicat. En total són 175 senzills el que han entrat en la present edició dels Premis Ovidi, mentre que 92 són LP o EP.
Categories dels Premis:
- Estilístiques: millors discs de cançó d’autor, folk, hip hop / electrònica, pop, rock, mestissatge i música familiar
- Tècniques: millor cançó, millor lletra i millors arranjaments / producció
- Visuals: millor disseny de coberta i millor videoclip
- Escola Valenciana: millor treball d’artistes revelació
- Extraordinària: millor musicació d’un poema de Vicent Andrés Estellés
Gandia acull la gala de lliurament dels Premis
Com ja s’hi va anunciar, Gandia acollirà l’edició 19 dels Premis Ovidi de música en valencià, en el que s’atorgaran un total de 16 guardons. La gala de lliurament serà el 10 de novembre, a les 19 hores, al Teatre Serrano, gràcies al suport de l’Agència municipal AVIVA Gandia de Promoció del valencià i l’Ajuntament de la localitat de la Safor.
Una amable, una trista, una petita pàtria
Així comença el llarg poema Coral romput de Vicent Andrés Estellés, tota una declaració de principis que el COM ha fet seua i, per això, participa activament en la Plataforma Cent d’Estellés que ha impulsat el centenari del més gran poeta valencià des d’Ausiàs March i amb els quals vam organitzar el Concert del Centenari a Burjassot el proppassat 7 de setembre.
Per això també, el COM convida totes les associacions que n’han contribuït a la celebració davant la desídia i el menyspreu de les principals institucions valencianes, les Corts i la Generalitat. I en especial convidem a les associacions promotores: Associació Cultural Bassot, Acció Cultural del País Valencià, Ateneu de Bétera, Ca Revolta, Escola Valenciana i Fundació Sambori.