COMunicat en suport de Tito Pontet

Llegit al concert de Zoo, Tito Pontet i Tesa, el 26 d’agost a Argeleta (l’Alt Millars)

El Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants del País Valencià us donem la benvinguda en aquest concert.

Hem volgut venir personalment a Argeleta una representació del COM –Maribel Crespo del grup Sis veus i membre d’Al Tall durant anys; Maria Amparo Hurtado, també del grup Sis veus i cantaora de cant tradicional valencià; Joan Palomares del grup Prozak Soup i jo mateix, Rafa Xambó.

I hem vingut ací perquè volem expressar el nostre suport a aquesta magnífica iniciativa del grup ZOO. Com suposem que sabeu, l’11 de novembre de l’any passat, l’ajuntament de Montanejos per mitjà del seu alcalde, el socialista Miguel Sandalinas, comunicava al grup Tito Pontet que cancel·lava el concert programat perquè cantaven en valencià. L’explicació que els va donar el senyor alcalde va ser que els caps de setmana pel poble apareixen individus d’extrema dreta i volien evitar possibles aldarulls.

Com van dir els Tito Pontet: “Ens cancel·len un concert per cantar en valencià. Per a no provocar els individus d’extrema dreta del poble. Si deixem de fer les coses per por i poden dir-nos com hem de parlar, han tornat a guanyar. Contra el feixisme, ni un pas enrere!”

I així és: Contra el feixisme ni un pas enrere! Com sabem totes i tots, i recordem els més grans, Montanejos fou el lloc on assassinaren Guillem Agulló. És un escarni fastigós que un alcalde, que es diu socialista, s’acovardisca davant la possible molèstia i provocació que puga significar un concert cantat en valencià per als hereus dels assassins.

Ja ho denunciàrem en els passats Premis Ovidi celebrats a Godella i expressàrem la nostra solidaritat amb el grup Tito Pontet, com ho fem cada dia, i també ara i ací, denunciant que Pablo Hasel porta any i mig en la presó per cantar les veritats contra el règim monàrquic, que Josep Valtònyc continua a l’exili pel mateix i que els membres del grup La Insurgencia foren condemnats a sis mesos de presó, o que el cantant i líder de Def con Dos, César Strawberry, va estar cinc anys involucrat en un procés judicial que el podia haver dut a la presó.

Sembla prou clar que assistim a una fastigosa cacera de bruixes contra la llibertat d’expressió dels artistes i dels activistes, per part d’un règim que s’ha de protegir amb la llei mordassa i la mordassa digital, per a tractar d’impedir la lliure circulació de les idees. En el nostre cas, encara més si cantem en valencià. Totes i tots tenim en la memòria els intents de prohibició de concerts de Pep Gimeno Botifarra o de les actuacions de Xavi Castillo en determinats pobles.

Celebrem aquesta idea tan bonica del grup ZOO, donant suport als Tito Pontet, i que han aconseguit fer realitat. El Col·lectiu Ovidi Montllor participa d’aquesta lluita de totes i tots els artistes i omplim el país de música tant com podem.

Aquesta nit, aquest concert, és una victòria més contra la intolerància, contra el feixisme, contra els que ens voldrien callats i vençuts. I no, i mil vegades no. Contra el feixisme, ni un pas enrere!

Visca la llibertat d’expressió, visca la música i visca el País Valencià!